Historia bananów

Banan jest jedną z pierwszych roślin, które zostały udomowione, w rzeczywistości jest uprawiany od 10 000 lat temu, od czasówneolitu. W epoce kamienia nasi przodkowie sadzili go z pędów kłącza. Istnieją lokalne odmiany i dziś możemy spotkać nawet 500 różnych odmian bananów. Dziki banan to roślina z dżungli o nazwie Musa acuminata, która zwykle zawiera bardzo twarde nasiona, co czyni ją niejadalną.

Banan nadający się do spożycia przez ludzi, jaki znamy, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a konkretnie z rośliny, która prawdopodobnie zmutowała się, by produkować bezpestkowe banany około 2000 lat temu. Ten rodzaj mutacji spowodował, że banany mają trzy kopie każdego chromosomu zamiast zwykłych dwóch. Bananowce rozmnażają się przez sadzonki, a nie nasiona, a wszystkie bananowce są niemal klonami swoich przodków i mają niewielkie zróżnicowanie genetyczne.

Historia bananowca

Gatunek pojawił się na Wyspach Kanaryjskich w XV wieku, a do Ameryki trafił w 1516 roku, choć komercyjna uprawa rozpoczęła się pod koniec XIX lub na początku XX wieku. Hiszpanie wyeksportowali banana do Meksyku, gdzie nie miał problemów z zakorzenieniem się, a później Portugalczycy uprawiali go w Brazylii, gdzie został ochrzczony nazwą banan, słowem pochodzącym z języka, którym posługiwali się afrykańscy niewolnicy przybyli do Brazylii. Wkrótce banany stały się popularne pod różnymi nazwami na całym świecie.

Amerykanin Lorenzo Dow Baker wyczarterował szkuner, który dotarł na Jamajkę w 1870 roku, przewożąc kokosy i banany z powrotem do New Jersey. Biznes dobrze prosperował i w 1885 roku założył Boston Fruit Company. Jakiś czas później zdał sobie sprawę, że prawdziwe pieniądze są w całkowitej kontroli nad produkcją: sadzeniem, uprawą, zbiorem i transportem bananów. W 1899 roku postanowił wejść w spółkę z Minorem Keithem, który zbudował kolej w Panamie, zakładając United Fruit Company.

Popularny i bardzo pożywny owoc

Banany są obecnie trzecim najpopularniejszym owocem na świecie. Ten owoc przeszedł od bycia rzadkim i drogim sto lat temu, do bycia dość powszechnym produktem, który możemy znaleźć w większości rynków lub sklepów na całym świecie, ten wzrost popularności jest spowodowany zwiększoną produkcją i zwiększonym popytem, co jest zrozumiałe, ponieważ istnieje wiele korzyści zdrowotnych z jedzenia bananów. W https://www.dine.pl poznasz liczne przepisy na potrawy i desery z bananów.

Główną cechą bananów jest duża zawartość cukru, niekiedy nawet do 20%. Istnieją różne rodzaje bananów, choć nie różnią się one zbytnio pod względem odżywczym, praktycznie wszystkie są dobrym źródłem witaminy C, karotenu i ryboflawiny.