Ciekawostki na temat soi

Niewątpliwie soja jest produktem, którego produkcja i konsumpcja w ostatnich latach bardzo wzrosła. Wszyscy ci, którzy badali jej właściwości, polecali ten produkt choć niektórzy ostrzegali nas również przed pewnymi szkodliwymi cechami. Tak czy inaczej, nadszedł czas, aby poznać niektóre z ciekawostek na temat soi.

1. Ta roślina strączkowa jest najczęściej stosowanym na świecie produktem do karmienia zwierząt gospodarskich.

2. Większość produktów zawierających soję jest wysoko przetworzona. To znaczy, że soja jest obecna w różnych komercyjnych zbożach, pieczywie, jogurtach czy rodzajach mleka. Produkty te zostały poddane procesowi chemicznemu, który zmienia większość ich pierwotnych właściwości. Dlatego, jeśli spożywasz te produkty, nie są one tak zdrowe dla Twojego organizmu, jak myślisz lub jak Ci je zalecano.

3. Kolejną ciekawostką na temat soi jest fakt, że jest ona spożywana w Azji od tysięcy lat. Jeśli znamy zastosowanie soi w gastronomii, to dzięki kulturom orientalnym. U nas jednak jej spożycie jest czymś nowym. W Chinach i innych częściach Azji soja jest produkowana od tysięcy lat. Obecnie Chiny i Japonia są największymi konsumentami soi na świecie, a w większości przypadków spożywają ją w postaci sfermentowanej, przerobionej na tofu.

4. Soja jest doskonałym źródłem białka, ponieważ jest to najbardziej obfity składnik odżywczy w tej roślinie strączkowej. Jeśli stosujesz dietę białkową, soja jest dla Ciebie bardzo wskazana, ponieważ zawiera dużo białka i mało tłuszczu. Jest to również jeden z powodów, dla których soja jest uwielbiana przez wegan, o czym możesz przeczytać w tym tekście.

5. Kolejna ciekawostka dotycząca soi, jest związana z cholesterolem. Gwałtowny wzrost popularności produktów sojowych nastąpił głównie z tego powodu. Wielu ekspertów zalecało spożywanie soi lub jej pochodnych, ponieważ soja pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

6. Kolejną ciekawostką dotyczącą soi jest to, że Stany Zjednoczone są największym producentem tej rośliny strączkowej na świecie. W ubiegłym roku wyprodukowała ponad 100 mln ton. Na drugim miejscu plasuje się Brazylia, a na trzecim Argentyna.

7. Ostatnią z ciekawostek o soi jest to, że soja jest zalecana dla diabetyków. Uwalnia ona cukry w małych ilościach, co pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Dlatego diabetycy powinni włączyć soję do swojej diety.